Provinos & Bokashi

Provinos & Bokashi

Provinos is dé partner om je uitgebreid te informeren over Bokashi: van het herkennen en inventariseren van de kansen en mogelijkheden voor Bokashi, tot het daadwerkelijk opzetten van de Bokashihoop en het leveren van de benodigdheden. Ook de (mest) wetgeving en de kringloopwijzer komen daarbij zo nodig aan bod.

 • Is het voor mij interessant?
 • Hoe werkt het precies?
 • Wat moet ik daarvoor doen?
 • Zijn er andere bedrijven waar ik mee zou kunnen samenwerken?
 • Mag dit binnen de huidige wetgeving?
 • Hoe kom ik aan de ingrediënten?
 • Wat kost het?
Allemaal vragen waar Philippe een antwoord op heeft of bij kan helpen, niet alleen met advies, maar ook door verschillende partijen (bijvoorbeeld agrariërs, rundveehouders en/of overheden) bij elkaar te brengen. Bovendien kan hij zorgen voor de levering van de benodigde producten. Behalve de inhoudelijke kennis staat hij altijd klaar om ter plaatse te helpen, of om een presentatie te verzorgen.

Het maken van Bokashi is interessant voor velen en aan twee kanten van de keten. Zowel de eigenaar van groenafval kan kosten besparen, terwijl de ontvanger ervan een rijke bodemverbeteraar in kan zetten in het bodembeheer. Het maken van Bokashi heeft veel technische en praktische voordelen: het is eenvoudig, efficiënt in termen van mineralen en energie en is bovendien kosten effectief (per ton product).

Provinos wil zoveel mogelijk mensen en instanties aanzetten tot het benutten van de kansen die Bokashi geeft. Zowel bij particulieren, maar vooral ook in de agrarische sector en bij o.a. gemeenten en waterschappen. Naast uitleg en informatie over Bokashi geeft Provinos ook gericht advies en werkt aan de basis ook daadwerkelijk mee "op het boerenerf" bij het maken van Bokashi.

Bokashi van organisch afval

Bokashi van organisch afval

Van bijna elk afval kun je Bokashi maken. Als je op zoek bent naar een goede bodemverbeteraar is het natuurlijk van belang wat je in de Bokashi verwerkt. Anderzijds, als je vooral op een redelijk snelle en goedkope manier van je (groen) afval af wil, is Bokashi mischien wel dé oplossing. Voorbeelden van goede materialen om Bokashi te maken:

- keukenafval
- bladafval (Gemeente)
- slotenmaaisel (waterschap)
- bermmaaisel
- natuurmaaisel (pitrus e.d.)
- snoeiafval
- hoveniersafval
- voerresten van rundvee
- stalmest van schapen, gieten of rundvee
- paarden mest
- GFT
- fruitresten
- resten van de voedingsmiddelen industrie
etc.

Interesse? Lees verder op deze website of neem contact met ons op.

Bokashi in het groot

Bokashi in het groot

Het is relatief eenvoudig om een Bokashi-hoop op te zetten. Dit kun je het best vergelijken met het inkuilen van gras of maïs bij de boer. Je moet vooral letten op een aantal zaken, maar dat het is afhankelijk van welke materialen er voor de Bokashi gebruikt gaan worden.

Voor wie is het maken van Bokashi interessant ?

Voor onder andere gemeenten, waterschappen en natuurbeherende organisaties (NBO's). Deze instellingen hebben vanuit het beheer van verschillende terreinen vaak grote stromen groenafval. Met het verwerken tot Bokashi kunnen de kosten voor transport en stort (milieu station of composteerder), die vaak hoog oplopen, enorm gereduceerd worden.

Akkerbouwers en-of veehouders hebben baat bij het maken van Bokashi om effectief het gehalte organische stof in de bodem te verhogen, gebruikmakend van allerlei uitgangsmaterialen die voorhanden zijn. Dit kan bedrijfseigen zijn, zoals voerresten, slotenmaaisel en stalmest. Maar ook uit de direcfte omgeving kan materiaal betrokken worden via waterschap, gemeente of natuur organisatie. Voorbeelden zijn bladafval, terrein/maaisel, slotenmaaisel, bermmaaisel en ook GFT.

De huidige mestwetgeving biedt wel degelijk ruimte om van deze mogelijkheden gebruik te maken. Anderzijds zijn de betrokken instanties, van Provincie tot gemeenten, geneigd om mee te denken voor een praktische oplossing op de korte (gedogen) en de lange termijn (wetgeving aanpassen). Zeker omdat met het maken van Bokashi (fermenteren) alle koolstof in het product behouden blijft en dus bijdraagt aan een minimale "footprint" binnen de klimaat-problematiek.
Lees meer hierover in het menu.

Bekijk hier onze folder: Bokashi voor professionals

Folder Bokashi pag1 2017 11 29 001
We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.

Bokashi in de tuinbouw

Bokashi in de tuinbouw kan twee doelen dienen. Enerzijds als bodemverbeteraar en anderzijds om resten om te zetten tot bodemverbeteraar om zo kosten van verwerking en afvoer te voorkomen. Het mooiste is natuurlijk als deze twee zich laten combineren en er bovendien kosten kunnen worden bespaard op grondstoffen/meststoffen.

Bedrijfs eigen afval kan meestal verwerkt worden tot Bokashi. Afhankelijk van de samenstelling en het vochtgehalte is het soms nodig om andere ingrediënten toe te voegen om de juiste balans tussen koolstof en stikstof (C:N) te verkrijgen.

We werken op dit moment hard aan de inhoud van deze pagina. Excuses voor het ongemak.

Pensbuffer met mineralen - Ostrea

Pensbuffer met mineralen - Ostrea

Melkkoeien worden gevoerd op het scherpst van de snede. Het is topsport. Daarbij staat vooral de pens onder druk. Om de pH in de pens neutraal te houden en verzuring te voorkomen wordt er vaak natrium-bicarbonaat gegeven. Dat luistert echter nogal precies en heeft een aantal nadelen en ongewenste bijwerkingen. Door gemalen schelpen te gebruiken om de pens te bufferen kunnen deze nadelen en bijwerkingen worden vermeden. Bovendien dragen de gemalen schelpen bij aan de mineralen-huishouding in het dier en via de mest ook aan de bodem.

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.
 • Judith van Andel: 06 22 70 81 10
 • Philippe van der Grinten: 06 12 50 80 94
 • Genrayweg 39 5916 NG Venlo
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Captcha
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies