Praktische toepassingen

Gebruik van EM in de wei
- Strooi eens per drie jaar 500 kg Ostrea zeeschelpenkalk per hectare over de weide.
- Strooi ieder jaar 200 kg Edasil kleimineralen per hectare over de weide.
- Sproei 5 keer per jaar 20 liter Microferm in 400 liter water per ha of geef deze hoeveelheid Microferm mee tijdens het beregenen, zodat per jaar minimaal 100 liter Microferm per hectare over de weide wordt toegediend.

Gebruik van EM in voetbaden en drinkwater
EM wordt op sommige bedrijven ook voor andere doeleinden toegepast. Zo wordt EM gebruikt in voetbaden (1 op 10 verdund). Let op! EM ontsmet niet, het geeft de dieren meer weerstand.Ook wordt het aan drinkwater toegevoegd tegen diarree (verdunning 1 op 1000). De resultaten hiervan zijn moeilijk te interpreteren, mede omdat uniformiteit in de toepassing ontbreekt. Op verschillende bedrijven waar EM in een voetbad voor kalveren werd gebruikt nam het aantal klauwproblemen af. Tevens herstelden kalveren met diarree zeer snel na het drinken van verdunde EM (lees http://www.agriton.nl/agritonervaring.html voor onderzoeken uitgevoerd door onder andere de Landbouwuniversiteit in Wageningen).

Zonder plotseling alle andere maatregelen overboord te gooien, liggen hier kansen om met EM een bijdrage te leveren aan een goede gezondheid van de schapen en lammeren. Men moet vooral proberen de EM functie te begrijpen en toe te passen in de bedrijfsvoering waar mogelijk.

In Zuid-Limburg werden goede ervaringen opgedaan met het besprenkelen van de plek rond de drinkbakken in de wei (met een gieter) om uitbreiding van klauwproblemen onder de schapen te voorkomen. Tevens werd EM aan het drinkwater toegevoegd (voor de lammeren). Ook werd na het schoonmaken en bekappen van de klauwen met een plantenspuit EM op de klauw en in de tussenklauwspleet gespoten. Schapen herstelden met deze verzorging van hun klauwproblemen, nadat in een eerder stadium een behandeling met CTC-spray en antibiotica (LincoSpectine) niet tot het gewenste resultaat had geleid.

Het voeren van Syn-Vital
Ter verhoging van de natuurlijke weerstand van het dier kan men een schaap tot ;50 gram Syn-Vital per dier per dag bij voeren. Syn-Vital is een gefermenteerd organisch materiaal dat rijk is aan probiotica.

Gras en Maïskuil behandeling:
Voor het behandelen van de kuil mengt men 2 liter EM-Silage op 100 liter water en vervolgens verdeelt men van dit mengsel 4 liter per ton in te kuilen product. Voor het gebruik van EM in de ruwvoervoorziening is er veel meer informatie beschikbaar bij provinos.
Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=EM7IOfbc0As

Gebruik van EM in de stal
Ter bevordering van de fermentatie van de mest en om de vorming van ammoniak (stikstof) in de stal te onderdrukken wordt het EM Agriton systeem ook op stal toegepast.

- Strooi ±25-50 gram Edasil Kleimineralen per m² per dag over de strolaag in de stal. Ook Vulkamin (lees verderop) kan eventueel als goed alternatief voor Edasil kleimineralen worden gebruikt.
- Breng minimaal éénmaal per week een hoeveelheid van 100 ml Microferm per m² goed verdeeld over de strolaag aan in de stal. U kunt ook een oplossing maken van 1 liter Microferm met 4 liter water en deze hoeveelheid in enkele malen binnen 1 week over het strooisel verdelen met bijv. een rugspuit.

Voor meer informatie: klik hier

Bokashi maken van schapenmest
Schapenmest bevat ongeveer tussen de 30 en 50% droge stof. Goede Bokashi heeft een droge stof gehalte van minimaal 30 en maximaal 50% droge stof.

Indien in de stal al Microferm wordt gebruikt hoef je dit op de mesthoop nog maar een beetje te worden toiegevoegd. Dek daarna de hoop af. Bokashi maken (fermentatie) is tenslotte een anaeroob proces.

Benodigdheden per 5 ton verse schapenmest:
- Ca. 60 kg kleimineralen
- Ca. 60 kg zeeschelpenkalkmeel
- Ca. 10 ltr Microferm

Werkwijze:
1) Verdeel tijdens het uitmesten een deel van de zeeschelpenkalk en kleimineralen en de Microferm over de mest
2) Verspreid vervolgens een hoeveelheid Microferm, verdund met water over de hoop en dek deze af
3) Bij later uitmesten kan de mest hier gewoon tegen aan gebracht worden

Probeer zoveel als mogelijk de lucht uit de hoop weg te duwen. Dek daarna de gemaakte hoop luchtdicht af en laat deze minimaal zeven weken afgedicht. Hoe langer de hoop dicht blijft hoe beter het resultaat.

Indien de bokashi/mest niet wordt gebruikt op het eigen bedrijf, maar wordt afgevoerd, zal deze behandelde mest zeer gewaardeerd worden. Vooral voor de biologische tuinder of akkerbouwer liggen hier kansen om meer opbrengst te halen uit de stalmest.

Meer informatie vindt u hier !

Nieuws

 • Preuf 't Ven 2019

  De voorbereidingen voor Preuf 't Ven zijn alweer in volle gang. Dit zal plaatsvinden op zondag 7...

  Lees meer...

 • Het Bokashi Bulletin #3 is uit!

  Inmiddels is het derde Bokashi Bulletin verschenen en toegestuurd aan geinteresseerden. klik hier....

  Lees meer...

 • Provinos ook op de GreenBieb-markt in Venlo

  Green Bieb Markt Samen met BuitensteBinnen en Voedselbos “de Groene Borg” en nog heel veel anderen...

  Lees meer...

 • Interview met Judith & Philippe in het Nieuwsblad van Agriton

  Een pagina-groot artikel verscheen in het EM Agriton Nieuwsblad over de acitiviteiten van Provinos in het...

  Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.
 • Judith van Andel: 06 22 70 81 10
 • Philippe van der Grinten: 06 12 50 80 94
 • Genrayweg 39 5916 NG Venlo
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Captcha
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies