Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

Bokashi van snoei- & tuinafval

Opzet van een Bokashi-hoop in de tuin

1 m³ = ± 0,6 – 0,8 ton

Materialen

  • GFT en/of keukenafval
  • Groenafval uit de tuin
  • Gemaaid gras (gazon of bermgras)
  • Paarden- of andere mest (niet noodzakelijk)
  • Stro en/of houtsnippers
  • Microferm / EM (2-3 liter per m³)
  • Zeeschelpenkalk (10-12 kg per m³)
  • Kleimineralen (10-12 kg per m³)
  • Afdek plastic, vijverfolie of EPDM (deze laatste twee kunnen meerdere keren worden hergebruikt)

Proces

Als je het materiaal klein maakt/hakselt, is het makkelijker te mengen en bovendien later makkelijker te verwerken, maar het is niet noodzakelijk voor het proces van fermenteren. Je kunt alle materialen als een soort lasagne om en om op elkaar leggen, met in elke laag telkens een beetje kleimineralen en zeeschelpenkalk.

Het streven is naar een C/N verhouding (koolstof/Stikstof) van ongeveer 20:1. Als je bijvoorbeeld veel jong gras (C/N van ±10:1) wil verwerken kun je dit compenseren met wat stro (C/N van 80:1).

EM/Microferm kun je verdund met water toedienen (in een gieter bijvoorbeeld). Daarmee is het beter te verdelen over de hoop. Het totale vocht gehalte moet ongeveer 50% zijn. Het moet goed vochtig zijn, maar als je het materiaal perst (of in je handen knijpt) moet er geen (of niet te veel) vocht uitlopen. Hoeveel water je moet toevoegen is afhankelijk hoe vochtig/nat de uitgangsmaterialen zijn. Voldoende vocht is nodig om de bacteriën goed op gang te brengen en zich over de hele hoop te kunnen verspreiden.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de hoop de verwijderen. Op een gewone hoop is dit niet zo makkelijk. Een bak of ton maakt dit wat eenvoudiger, maar ook een hoop kan met aandrukken, er overheen lopen of op welke andere manier dan ook, goed genoeg van zuurstof ontdaan worden. Daarna afdekken met een groot stuk (landbouw) plastic is wel heel belangrijk. Een eventueel restje lucht (zuurstof) in de hoop wordt in het begin omgezet bij verbanding, en zal zodoende uit een goed afgesloten hoop ook verdwijnen.

Na ongeveer 8 tot 10 weken kun je de Bokashi gebruiken. Langer wachten is geen enkel probleem of zelfs nog beter. Wanneer is de Bokashi goed ? Het ruikt dan naar bosgrond, neutraal dus. Een beetje zoetzuur, naar kuilvoer of zuurkool mag ook, maar je kunt dan ervoor kiezen de hoop nog wat langer te laten liggen. Er kan een mooi wit schimmellaagje op groeien, dat is een goed teken. Een scherpe penetrante (ammoniak) lucht is niet goed. Dan is er teveel lucht bij gekomen en is er rotting i.p.v. fermentatie opgetreden.

Ook als de temperatuur te ver oploopt, bijvoorbeeld ruim boven de 30-35 graden, is dit een teken dat er verrotting/verbranding plaatsvindt en dat is niet de bedoeling. De temperatuur zou je kunnen meten ongeveer 7 tot 10 dagen na het opzetten van de hoop. Een stabiele hoop is klaar en betekent dat er geen omzettingen meer plaatsvinden. Goed afgesloten is zo’n hoop dan lang te bewaren.

Toepassing

2-3 kg per m² (per jaar) is een mooie dosering. Dat komt neer op 20 tot 30 ton per hectare. Meer mag ook, maar dan is doseren in 2 of 3 giften beter. Je kunt er ook mee mulchen of licht in de grond onderwerken (±5-10 cm). Het wordt dan snel door het bodemleven opgenomen in het systeem.

Verder lezen?

http://www.bio-ron.com/producten/bodembeheer-weidebeheer/bokashibodemverbeteraar.html

etc. etc.

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb