Steenmeel als boxenstrooisel - Vulkamin of Basabox

Met gesteentemeel in de boxen combineer je een droog ligbed met gezonde spenen, en in de put meer stikstof in de mest en uiteindelijk de mineralen uit het gesteente weer op het land.

De voordelen zijn een droge ligplaats door een hoog vocht-absorberend vermogen van het steenmeel. Kalk veroorzaakt vaak schrale uiers en spenen. Het gebruik van steenmeel leidt juist tot opvallend zachte uiers en spenen. Daarnaast voegt gesteentemeel op het land de mineralen aan. Er is daarbij sprake van een reparatie, meer dan van "bemesting". Sommigen veehouders en akkerbouwers rijden vulkamin om die reden direct op het (wei)land uit. Dit kan met een kunstmest strooier, omdat het gesteentemeel ook in granulaat geleverd kan worden.

Wat ik zelf belangrijk vind is dat er met gebruik van gesteentemeel minder ammoniak uit de mest verdwijnt, hetgeen met kalk juist wel gebeurd. Dat is jammer, want dat is onnodig verlies van stikstof uit je kringloop. Iedereen weet dat je op het land bemesting en bekalking niet tegelijkertijd moet doen. Waarom doen we dat in de mestkelder dan wel vaak ?

Vulkamin of Basabox kan gebruikt worden ter vervanging van kalk in de ligboxen. Het kan ook gemengd gebruikt worden met gehakseld stro.

Dosering:
Van gesteentemeel gebruik je ongeveer 200-300 gram per m². Vergelijkbaar met kalk. Er bestaat een karretje om het in de stal te kunnen verdelen, de AG Mini.

Zowel Basabox al Vulkamin worden per BigBag geleverd. Basabox is iets goedkoper, maar Vulkamin scoort wat hoger in de mineralen samenstelling.

Nieuws

 • Artikel over de Bokashi bij melkveehouder binnen het DAW

  Thieu reed kort geleden de Bokashi uit die we het vorige seizoen maakten. In het kader van...

  Lees meer...

 • Kiempunt Limburg

  Ik beantwoordde "5 Vragen aan..... " bij Kiempunt Limburg, het Agro Food Netwerk. Ik kreeg het...

  Lees meer...

 • Bokashi openen bij het IKL

  Onder de titel "Bijeenkomst over de rol van reststromen uit het landschapsbeheer in de...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #4 is Uit!!

  Eind oktober werd een vierde Bokashi Bulletin uitgebracht. Er zit sowieso veel beweging in Bokashi...

  Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.
 • Judith van Andel: 06 22 70 81 10
 • Philippe van der Grinten: 06 12 50 80 94
 • Genrayweg 39 5916 NG Venlo
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies