Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

Steenmeel als boxenstrooisel - Vulkamin of Basabox

Met gesteentemeel in de boxen combineer je een droog ligbed met gezonde spenen, en in de put meer stikstof in de mest en uiteindelijk de mineralen uit het gesteente weer op het land.

De voordelen zijn een droge ligplaats door een hoog vocht-absorberend vermogen van het steenmeel. Kalk veroorzaakt vaak schrale uiers en spenen. Het gebruik van steenmeel leidt juist tot opvallend zachte uiers en spenen. Daarnaast voegt gesteentemeel op het land de mineralen aan. Er is daarbij sprake van een reparatie, meer dan van "bemesting". Sommigen veehouders en akkerbouwers rijden vulkamin om die reden direct op het (wei)land uit. Dit kan met een kunstmest strooier, omdat het gesteentemeel ook in granulaat geleverd kan worden.

Wat ik zelf belangrijk vind is dat er met gebruik van gesteentemeel minder ammoniak uit de mest verdwijnt, hetgeen met kalk juist wel gebeurd. Dat is jammer, want dat is onnodig verlies van stikstof uit je kringloop. Iedereen weet dat je op het land bemesting en bekalking niet tegelijkertijd moet doen. Waarom doen we dat in de mestkelder dan wel vaak ?

Vulkamin of Basabox kan gebruikt worden ter vervanging van kalk in de ligboxen. Het kan ook gemengd gebruikt worden met gehakseld stro.

Dosering:
Van gesteentemeel gebruik je ongeveer 200-300 gram per m². Vergelijkbaar met kalk. Er bestaat een karretje om het in de stal te kunnen verdelen, de AG Mini.

Zowel Basabox al Vulkamin worden per BigBag geleverd. Basabox is iets goedkoper, maar Vulkamin scoort wat hoger in de mineralen samenstelling.

Nieuws

 • Provinos staat op de Dag v/h Schaap

  Zaterdag 11 juni was in Ermelo de Dag van het Schaap. Ook Provinos, samen met Agriton en...

  Lees meer...

 • Bokashi in de media

  Kort geleden verschenen er verschillende artikelen in regionale dagbladen over de initiatieven met...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

  Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

  Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal,...

  Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb