Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

EM & probiotica in de schoonmaak

Sinds Louis Pasteur ontdekte dat het vaak de micro-organismen (microscopische kleine wezentjes) zijn die ons ziek maken, lijden we allemaal in meer of mindere mate aan smetvrees. Natuurlijk heeft grotere hygiëne veel opgeleverd en heeft het onze levensverwachting aanzienlijk verhoogd, maar we zijn daarin wel een beetje doorgeschoten.

Er komen steeds meer geluiden dat vuil ook gezond is. Niet doordat we het immuunsysteem trainen, zoals veelal gedacht wordt, maar omdat we door agressief schoon te maken ook niet meer in aanraking komen met voor ons nuttige micro-organismen, de "good guys".

Door alles altijd grondig te reinigen en ontsmetten, maken we niet alleen alle slechte jongens van kant, maar worden ook de goede jongens weggevaagd. Net als een antibioticum dat doet in ons lichaam, gebeurt dat met wassen en schoonmaken met desinfecterende middelen ook in onze omgeving.

Schoonmaken met probiotica is dus een logische gedachte. Inmiddels zijn er ook veschillende producten op de markt hiervoor. Nee, dat is dus niet Ecover. Ecover is wat mij betreft slechts een klein stapje op de weg naar anders schoonmaken. Met Ecover maak je nog steeds veel van je micro-flora dood, en dat is nou net niet de bedoeling. De volgende stap is namelijk veel belangrijker, je ent tijdens het poetsen goede en gezonde bacteriën die de plek innemen waar normaal de ziekteverwekkers gaan zitten. Na het poetsen zie je dus nog heel lang een na-effect. De producten van GreenXL bevatten naast zeep (schuim) een aantal stammen melkzuurbacteriën voor dit doel. In de EM schoonmaakproducten zitten geen zepen of andere "detergenten" maar uitsluitend een breed scala aan micro-organismen. Dat is dus stap 4 in een gezondere schoonmaak, namelijk de stap waarbij je het schoonmaakmiddel gewoon kunt opdrinken! Herinner je je Loesje nog?

Loesje poster 140128 Zeepsop 480x675 300x213

Interesse? Bestel hier!

Nieuws

 • Provinos staat op de Dag v/h Schaap

  Zaterdag 11 juni was in Ermelo de Dag van het Schaap. Ook Provinos, samen met Agriton en...

  Lees meer...

 • Bokashi in de media

  Kort geleden verschenen er verschillende artikelen in regionale dagbladen over de initiatieven met...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

  Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

  Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal,...

  Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb