Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

Bokashi vergeleken met compost

Bokashi en compost dienen het zelfde doel, namelijk bodem verbetering, maar het zijn wel degelijk zeer verschillene processen. Bokashi heeft heel erg veel en grote voordelen. De belangrijkste zal ik hieronder uiteenzetten. Een zeer uitgebreide vergelijking van Bokashi met compost vind je in What is Bokashi? (Engelstalig)

Bokashi maken

Zonder zuurstof
koud (<40°)
rijping
behoud van energie
geen CO2 uitstoot
voedingsstoffen komen vrij
behoud van stikstof
Composteren ;

met zuurstof
warm (>70°)
verbranding
verlies van energie (50%)
veel CO2 uitstoot
schadelijke stoffen komen vrij
stikstof verlies

Enige verdieping in de materie over Bokashi en compost

Het is interessant om te kijken naar de verschillende effecten op de bodem gesteldheid, bodemvruchtbaarheid en andere aspecten. Hans Peter Rusch is daarvoor een inspiratie bron met zijn boek Bodenfruchtbarkeit (H.P. Rusch, 1968, vertaald in 2014 door Peter Vanhoof, Bodemvruchtbaarheid).  Anton Nigten benadrukt dat we van Rusch heel veel kunnen leren. Rusch dwingt ons na te denken over de vraag of wij de bodem wel goed behandelen, en betrekt daar nadrukkelijk de gebezigde composteringsmethoden bij. Anton Nigten constateert dat behoudens de nitraatniveaus, de biologische landbouw in dezelfde valkuilen is gestapt als de reguliere en dat er bij de hedendaagse composteringsmethoden de helft van de koolstof verdwijnt en veel kostbare eiwitten. Tenslotte stelt hij de vraag of we met warm composteren niet juist de bacteriën verliezen die we in de bodem nodig hebben om organische voedingsstoffen voor de plant te kunnen samenstellen. De alternatieve methode die Rusch aanbeval (vlaktecompostering), blijkt echter in de praktijk wat minder praktisch en kan waarschijnlijk beter vervangen worden door een compostering met mestwormen, met de aantekening dat voor de afbraak van cellulose het (even) warm worden van de compost zeker belangrijk is omdat de wormen geen cellulose kunnen afbreken. Daarnaast kan de ontsluitingsfase ook doorlopen worden met Bokashi, een fermentatieproces waarbij veel minder koolstofverlies oplevert.

Rusch wordt ook aangehaald door Erhard Hennig, in "Het geheim van een vruchtbare bodem" (1996, o.a. pag. 99) 

Een artikel in Ekoland uit 2009 (#3, pag 24-25) levert ook een bijdrage aan het verhaal over de bodemprocessen en de interactie tussen plant en bodem(-leven).

Agriton gaf opdracht aan Feed Innovation Services BV, Wageningen voor een uitgebreide praktische vergelijking. Lees hier meer. Hierin gaat het vooral over het verschil van het proces/omvorming.

Er wordt (gelukkig) veel over Bokashi geschreven. Ook in het Engels. Een uitgebreide vergelijking van Bokashi met compost vind je in What is Bokashi?

Zoek je meer informatie of heb je vragen of tips over Bokashi, neem dan gerust contact met ons op.

Nieuws

 • Provinos staat op de Dag v/h Schaap

  Zaterdag 11 juni was in Ermelo de Dag van het Schaap. Ook Provinos, samen met Agriton en...

  Lees meer...

 • Bokashi in de media

  Kort geleden verschenen er verschillende artikelen in regionale dagbladen over de initiatieven met...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

  Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

  Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal,...

  Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb