Skip to main content

Lukt het bestellen niet bekijk dan deze instructiefilm > Instructiefilm

Besteld u voor de eerste keer? U kunt alleen in het bestelproces registreren. Niet in het klantenpaneel!

EM in de schapenhouderij

Als schapenhouder ben je op zoek naar verbeteringen van de aanpak, de bedrijfsvoering en de verzorging van je schapen. Gezonde schapen zijn tenslotte altijd de basis van het bedrijf. Of je nou slachtlammeren produceert, landschapsbeheer uitvoert of een zorgboerderij beheert, een goede gezondheid van de dieren resulteert altijd in een betere omzet, efficiëntie en arbeidsvreugde. Natuurlijk is het veel beter en prettiger om preventief te werk te gaan in plaats van te reageren op problemen die de kop op steken. Veel schapenhouders zijn daarnaast op zoek naar duurzame alternatieven en een bredere maatschappelijke inbedding van hun bedrijf. Een alternatief bijvoorbeeld voor het gebruik van formaline of zinksulfaat bij de klauwverzorging of het laag houden van het antibiotica en wormmiddelen gebruik zijn. De EM-technologie past goed in deze benadering.

EM is de afkorting van Effectieve Micro-organismen. EM is een combinatie van nuttige, opbouwende micro-organismen, die vrij in de natuur voorkomen en niet gemanipuleerd zijn. EM bevat melkzuurbacteriën, gisten, actinomyceten, fotosynthetiserende bacteriën en schimmels. Ieder van deze Effectieve Micro-organismen heeft specifieke taken en bevorderen bovendien elkaars werking.

EM kan ingezet worden voor de bodemvruchtbaarheid en een optimalisering van de ruwvoerwinning van eigen bedrijf, als ook voor gezonde dieren en een beter stalklimaat tijdens de lammertijd. Op basis van de ervaringen op melkveebedrijven en de resultaten van onderzoek op de Landbouwuniversiteit kun je concluderen dat het EM Agriton systeem voor de veehouderij een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van problemen waar de veehouderij in toenemende mate mee wordt geconfronteerd. (lees meer op: http://www.agriton.nl/agritonervaring.html).

Hierna volgt eerst een beschrijving hoe EM kan worden aangewend om bij te dragen aan een verbeterde bodemvruchtbaarheid (2). Ook het maken en gebruiken van bokashi (compost) komt aan bod. Daarna worden er enkele praktische tips gegeven om met EM-technologie aan de slag te gaan in de schapenhouderij (3), op stal, in de wei of anderszins. Vervolgens vindt er een toelichting plaats van een aantal EM-Agriton producten (4). Tot slot treft men een weergave aan van de ervaringen van het gebruik van EM in de schapenhouderij, zoals opgetekend door Hessel Boersma (5).

Nieuws

 • Provinos staat op de Dag v/h Schaap

  Zaterdag 11 juni was in Ermelo de Dag van het Schaap. Ook Provinos, samen met Agriton en...

  Lees meer...

 • Bokashi in de media

  Kort geleden verschenen er verschillende artikelen in regionale dagbladen over de initiatieven met...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #6 gepresenteerd

  Het Bokashi Bulletin nummer 6 is er! Een aanpak die goed werkt wordt besproken, maar ook een...

  Lees meer...

 • Bokashi Bulletin #5 uitgebracht

  Het Bokashi Bulletin nummer 5 is uit! Er zit, nog steeds, veel beweging in het bokashi verhaal,...

  Lees meer...

Wie zijn wij?

Judith van Andel is dierenarts en Philippe van der Grinten is landbouwkundig ingenieur, hij studeerde veeteelt in Wageningen. Na onze studie hebben we tien jaar gewerkt voor verschillende internationale organisaties in Costa Rica, Guatemala, Nepal en Bolivia op het gebied van veevoeding, veegezondheid en kleinveehouderij.

Contact

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Om u de best mogelijke website toegang te bieden, maakt deze site gebruik van cookies. Delete cookies

Webdesign © Totoweb